Alles over maatschappelijk verantwoord ondernemen

Er is veel vraag naar verantwoord maatschappelijk ondernemen. Maar wat betekent maatschappelijk verantwoord ondernemen? Welke voordelen heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen en op welke manieren kunt u zelf maatschappelijk verantwoord ondernemen?  

In dit artikel

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt vaak afgekort tot MVO. Het wordt ook wel duurzaam ondernemen of sociaal ondernemen genoemd. Het betekent dat een bedrijf verantwoordelijkheid neemt de maatschappij en een positief invloed hierop probeert uit te oefenen  

Er is een internationale norm voor maatschappelijk verantwoord ondernemen: ISO 26000. In deze norm worden er geen eisen gesteld, maar er wordt gewerkt vanuit zeven principes en zeven kernthema’s. De zeven principes zijn: 

  1. Verantwoordelijkheid 
  2. Transparantie 
  3. Ethisch gedrag 
  4. Respect voor de belangen van de belanghebbenden 
  5. Respect voor de wet 
  6. Respect van de internationale gedragsnormen 
  7. Respect van de mensenrechten 

Dit zijn de 7 kernthema’s: 

  1. Mensenrechten 
  2. Eerlijk zakendoen 
  3. Milieu 
  4. Consumentenaangelegheden 
  5. Betrokkenheid bij en positieve ontwikkeling van de maatschappij 
  6. Bestuur van de organisatie 
  7. Arbeidsomstandigheden 

Wat zijn de voordelen van maatschappelijk verantwoord ondernemen?

  • Aantrekkelijk voor klanten
  • U levert als bedrijf een positieve bijdrage
  • Motiverend voor uw medewerkers
  • Uw bedrijf isklaar voor de toekomst. Hoe langer, hoe meer vormen van maatschappelijk ondernemen worden verplicht (bijvoorbeeld het scheiden van afval). Als u nu allerlei maatregelen neemt, loopt u al vast op de zaken vooruit.   

5 tips om maatschappelijk verantwoord te ondernemen

Er zijn talloze manieren waarop u kunt maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een paar tips: 

1. Zorg voor een veilige werkomgeving

 Een  werknemer is van u afhankelijk voor de veiligheid van zijn of haar werkomgeving. Dat betekent dat u de risico’s kent die uw werknemers lopen en dat u ervoor zorgt dat alle werkzaamheden op de meest veilige manier plaats vinden. Het gaat daarbij niet alleen om risico’s voor de lichamelijke gezondheid, maar ook voor de geestelijke gezondheidZie de arbowet als de handleiding wat een veilige werkomgeving betreft.

2. Treed op tegen discriminatie

Er zijn twee vormen van discriminatie op het werk: discriminatie van de werkgever en discriminatie van collega’s. Soms is discriminatie heel duidelijk: iemand wordt bijvoorbeeld ontslagen omdat ze zwanger is. Vaak is het veel subtieler. Mensen met een niet-Nederlandse achternaam worden bijvoorbeeld veel minder snel aangenomen. Een oplossing hiervoor is om te kiezen om uw sollicitanten anoniem te laten solliciteren.  

Laat uw werknemers weten waar ze discriminatie kunnen melden. Neem hun klachten serieus. Sommige grapjes en opmerkingen lijken misschien onschuldig, maar er zijn sommige mensen die altijd dezelfde grapjes en opmerkingen te verduren krijgenTegen een aziatisch iemand wordt gevraag: “sambal bij?” Tegen iemand die biseksueel is, wordt gezegd dat diegene niet kan kiezen.  

3. Investeer in milieuvriendelijke oplossingen

Wilt u dat uw bedrijf een bijdrage leveren aan het herstel van de natuur? Er zijn allerlei mogelijkheden: kies voor milieuvriendelijk geproduceerde grondstoffen, stimuleer uw werknemers om te fietsen of doneer aan een natuurorganisatie. Het besparen op energie is ook een goede optie, daarmee bent u lief voor de natuur én voor uw eigen portemonnee.  

4. Geef uw medewerkers medezeggenschap

Vandaag de dag willen medewerkers steeds vaker medezeggenschap. Er zijn allerlei manieren om uw medewerkers medezeggenschap te geven. Een voorbeeld is om uw medewerkers aandelen in uw bedrijf te schenken of te laten kopen. Er is bewezen dat aandelen voor werknemers de productie verhogen. Als u uw werknemers de aandelen laat kopen, trekt u bovendien investeringen aan.  

5. Bescherm de privacy van uw klanten

Elke klant heeft recht op privacy. Helaas komt het vaak voor dat gevoelige informatie van klanten toch op straat komt liggen. Om dat te voorkomen, is het van belang dat uw medewerkers voorzichtig met vertrouwelijke informatie om gaan. De gegevens moeten goed beveiligd worden tegen hackers en de software die u gebruikt moet up to date zijn.  

Een voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen: Emanon

De werknemers van Emanon hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. Onder mensen met een afstand van de arbeidsmarkt zit een schat aan talent. Met een beetje extra steun helpen wij ze om het beste uit zichzelf te halen. Wij zien dat onze werknemers gedreven zijn, experts zijn op hun vakgebied en zichzelf altijd blijven ontwikkelen. Daar zijn we trots op.  

Emanon is een bedrijf dat applicaties voor beleggingsadministratie maakt. Wij helpen andere bedrijven om maatschappelijk verantwoord te ondernemen dankzij PeopleStockPeopleStock is een applicatie waarmee u werknemersaandelen en andere vormen van werknemersparticipatie beheert. PeopleStock heeft onder andere vele voordelen:  

  • Complete beveiliging van de klantengegevens
  • Eenvoudig te gebruiken
  • Speciaal deelnemersplatform
  • Aangepast aan de wensen en de eisen van onze klanten
  • Lage kosten tegenover een hoge kwaliteit

Contact

Heeft u vragen over Emanon of PeopleStock. Ons telefoonnummer is +31 (0)26 4451302. Ons e-mailadres is info@emanon.nl