Een paar dagen lang stond het hele voetbal op zijn kop. De oorzaak was de Super League. Twaalf clubs wilden een speciale competitie oprichten. De Super League zou bestaan uit vijftien clubs (de clubs uitbreiden en drie andere clubs erbij vragen). Het zou elk jaar plaatsvinden.
Het probleem
Er was veel ophef over de Super League. Supporters en de Europese voetbalbond, de UEFA, waren woedend. De vijftien clubs doen elk jaar weer aan de Super League. Het maakt niet uit of goed of slecht presteren. Andere voetbalclubs kunnen op geen enkele manier tot de Super League toetreden, ook al presteren ze geweldig.
Het liep allemaal met een sisser af. Vanwege alle ophef besloot Manchester City twee dagen na de aankondiging van de Super League uit de competitie te stappen. Snel volgde ook andere teams en de Super League was niet meer.
Wat kunnen we hiervan leren?
De Super League brengt verschillende problemen in het huidige voetbal aan het licht:
1. Corona heeft het voetbal ernstig beschadigd
De coronacrisis heeft medeschuldige aan de Super League. Het idee speelde al jaren, maar corona was de druppel die de emmer deed overlopen. Door corona liepen voetclubs veel inkomsten mis. Ze hadden het financieel moeilijk. De Super League zou de clubs veel meer geld in het laadje brengen.
2. Eigenaren van voetbalclubs hebben te veel macht
Een voetbalclub is geen democratie, het is een dictatuur. De eigenaren van de clubs hebben buitensporig veel macht en kunnen doen wat ze willen. Net als een dictator handelen de eigenaren bijna nooit in het algemeen belang.
3. De underdog heeft geen kans meer
Het mooie van voetbal is dat zelf FC Emmen [voor Duitsland SV Wacker Burghausen] de UEFA cup zou kunnen winnen. Je wist het nooit met voetbal. Dat zorgt ervoor dat het spannend blijft en dat supporters hun kleine, lokale clubs blijven steunen. Het grote geld brengt roet in het eten. Elke veelbelovende speler wordt naar de grote clubs gehaald.
4. Supporters hebben te weinig macht
De supporters vormen het hart van het voetbal. De supporters hebben de Super League nooit gewild. De voetbalclubs van de Super League hebben daar niet naar geluisterd. Alleen onder druk van de UEFA en door de woede van de andere voetbalclubs is de Super League ter ziele gegaan.
Ideeën voor een betere voetbaltoekomst
Hoe zorgen we dat de supporters de macht weer terugkrijgen? Hoe kunnen we de macht van de eigenaren inperken? Hoe geven we de underdog weer een kans en hoe kunnen we de schade die corona heeft aangericht beperken? Daar is één antwoord op: door de supporters het mogelijk te maken door aandelen in hun club te laten aanschaffen. Ze geven hun club daarbij een kapitaalinjectie en tegelijkertijd hebben ze medezeggenschap. De supporters hebben zo de kans om bij te sturen waar dat nodig is.
Wilt u weten hoe u supporters aandelen van uw club kan laten aanschaffen? Emanon geeft u advies. Bel (0)26 4451302 voor meer informatie of mail naar info@emanon.nl.